Пародонтална терапия с плазма ( PRP)

През последните десителетия денталната медицина се развива със стремително темпо. Възможностите за лечение на пародонтит далеч не са само с инвазивно хирургично вмешателство. Това позволи на пациентите да потиснат страха си от предстоящото лечение и да обърнат внимание на състоянието си още в ранните стадии на заболяването.
Едно от най-съвременните и иновативни лечения на пародонтит (популярно още като пародонтоза) е терапията с кръвна плазма - продукт с висок имунологичен статус , известна още като мезотерапия (PRP). Tя се инжектира в оралната лигавица и венеца. Приложена локално, стимулира регенеративните процеси в меките тъкани на пародонта и челюстна кост, потиска развитието на заболяването. След няколко такива процедури, венците възстановяват естественият си цвят, форма и структура, болковата симптоматика изчезва, заболяването преминава в ремисия.
За първи път плазма с високо съдържание на тромбоцити е била използавана за тъканна регенерация в човешкия организъм още през 70-те години на миналия век. Многобройни научни изследвания и наблюдения доказаха регенеративното  и биостимулиращо въздействие на PRР върху кожата, ставите, костите и човешкия организъм като цяло. При лечение в устната кухина има мощно имуностимулиращо въздействие върху меките тъкани  и челюстната кост.

 

Какво е PRP и iPRF?

Това е кръвен продукт, който се получава  при центрофугиране на взета венозно кръв от пациента, познат в чуждоезичната литература още като Platelet Rich Plasma” - обогатенa на тромбоцити плазма  или PRF Platelet Rich Fibrin”. За  получаването на този биологичен продукт е достатъчно съвсем малко количество кръв, взета в стерилни епруветки. Поставят се в центрофуга, която в края на работния цикъл отделя плазмата от червените кръвни клетки .

 

Как функционира плазмотерапията / мезотерапията ?

Плазмата съдържа концентрирано количество тромбоцити, растежни фактори и стволови клетки. Тромбоцитите са кръвни клетки, отговорни за кръвосъсирването и производството на растежни фактори. Тези фактори стимулират стволовите клетки да възпроизвеждат нови тъкани по възможно най - бърз начин.  
Въведената в тъканите тромбоцитна плазма води до прорастване на нови капиляри, нормализира хемодинамиката, клетъчното дишане и подобрена обмяна на веществата. Едновременно с това протича процес на укрепване на костната тъкан, формиране на матрикса на колагена и костта. Настъпва активация на локалния имунитет. Този впечатляващ ефект на PRP наложи употребата му както в пародонтологията, така и хирургията и имплантологията.

 

Как се извлича плазма и къде се инфилтрира ?

Медицински специалист взема необходимото количество венозна кръв  в лабораторни епруветки  и ги поставя в центрофуга на определна програма за обработка. След центрофугирането им, получената фибринова маса се извлича със спринцовка и се инжектира във венците, пародонталните джобове и прилежащата орална лигавица.
Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София  
 Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София  Лечение_на_пародонтит_с_плазма_иновативно_лечение_на_пародонтит_цена_в_София
Получените резултати могат да се забележат още след първата седмица. Кървенето на венците значително се редуцира, намалява подвижността на зъбите, изчезва неприятният лош дъх от устата. Най-голямото преимущество на тази процедура се явява нейната безопасност. Всички компоненти са напълно неутрални , нетоксични и изключват всякаква възможността от инфекция и алергична реакция, защото са изградени от Вашия организъм и са напълно биосъвместими.
Интервенцията е безболезнена, отнема около 30 минути и съществено подобрява състоянието  на оралната лигавица в устната кухина.
 
Показания
  • Генерализиран пародонтит (1,2,3 степен по тежест);
  • Гингивит;
  • Локализиран пародонтит;
  • Алвеолит;
  • Периимплантит;
  • Мукогингивална хирургия;
  • Профилактика на пародонталните заболявания.
 
Противопоказания
Това е процедура, която въздейства посредством компоненти на собсвената кръв, което изисква тя да бъде здрава. При хора със сериозни заболявания плазмата може да бъде променена структурата, а манипулацията недостатъчно ефективна. Поради това мезотерапията не се извършва при редица хронични заболявания като :
  • HIV (СПИН)
  • Хепатит
  • Както и при инфекциозни заболявания
Тази процедура не се извърщва и при онкологични образувания, заболявания  на ендокринната система, индивидуална непоносимост към хепарина.
Оценка
обаждане запитване