Пародонтална лазерна терапия

Това е един от най-съвременните методи за лазерно лечение на пародонтит. Използването на диоден лазер е показано при пациенти, при които се наблюдават симптоми като кървене на венците, промяна в цвета им и отдръпване, дълбоки пародонтални джобове и болка. Дентална клиника „България Дент“ разполага с най-висококачествения диоден лазер в световен мащаб – BIOLASE EPIC 10. Лазерът използва уникална, патентована и прилагана само от тази фирма, технология - с дължина на вълната 940nm ± 10nm. Използва се както за лечение на пародонтит, така и за профилактика на гингивални и пародонтални заболявания.

Предимства на лазерното лечение

Традиционното хирургично лечение на пародонтит понякога е съпътствано от усложнения и има редица ограничения като неконтролиран диабет, нарушено съсирване на кръвта, сърдечно съдови и кръвни заболявания, хипертония, прием на противосъсирващи медикаменти и др. Лазерната терапия за лекуване на пародонтит представлява една високотехнологична алтернатива и притежава редица предимства в сравнение с хирургични и изцяло медикаментозни методи за лекуване на пародонтоза:

 • Липса на каквато и да било болка по време и след провеждане на процедурата;
 • Минимална травматичност - липсва необходимост от поставяне на шевове;
 • Липса на кървене, тъй като лазерният лъч коагулира кръвоносните съдове;
 • Бърза процедура, която протича за по-малко от 1 час;
 • Възможност за използване по време на всеки етап както начален, така и напреднал, независимо от тежестта на заболяването;
 • Практически пълно отсъствие на противопоказания - може да се прилага дори и при бременни жени;
 • Възможност да се прилага при пародонтит, дори и при придружаващи системни заболявания;
 • Способност да се отстрани почти целият спектър от клинични симптоми, съпътстващи заболяването;
 • Липса на ограничения за прием на храни и течности след интервенцията;
 • Не се наблюдават постоперативни усложнения и не се налагат ограничения;
 • Страхотен резултат в кратки срокове.
  

Лазерният лъч въздейства комплексно: практически той директно унищожава почти всички видове патогенни микроорганизми и осигурява стерилност на венците и пародонталните джобове. Преустановява кървенето им, дезинфекцира кореновата повърхност на зъба и унищожава опасните токсини от жизнената дейност на бактериите. Нещо повече, с помощта на лазерното лечение на пародонтит, може безболезнено да се отстранят гранулационите меки тъкани и мъртвите епителни клетки на венеца, в резултат на инфекцията. Настъпва бърза тъканна регенерация и ускоряване на метаболитните процеси.

След лазерно лечение на пародонтит, възпалението и гнойният ексудат значително намаляват, до пълно изчезване, свободната гингива плътно се адаптира към цимента на кореновата повърхност, а задържането на плака значително се редуцира. В резултат, пародонталните джобове драстично намаляват дълбочината си.

Прогресията на заболяването се стопира. Пародонтът отново преминава в състояние на здраве.

Кога процедурата не е препоръчителна?

Съществуват някои заболявания, при наличието на които е противопоказно прилагането на лазерна терапия за лечение на пародонтит. Това са например, захарният диабет в декомпенсирана форма, аритмия и други сърдечно-съдови заболявания, като настъпващите последствия след инфаркт. Туберкулозата и онкологичните заболявания също са противопоказни, както и наличието на бъбречна и белодробна недостатъчност. Подобна форма на лечение още не се препоръчва и в случаите на нарушено кръвосъсирване или повишена чувствителност на емайла. 

Все пак, решението за лечение се взема само от специализиран лекар на Bulgariadent.com.

Оценка
обаждане запитване