Медикаментозната терапия

Медикаментозната терапия на пародонталните заболявания  включва употребата на средства за локално и перорално приложение, повлияващи етиологичните фактори, патогенетичните механизми и симптоми на заболяването. Медикаментите могат да се употребяват чрез изплакване, иригации, пародонтални превръзки или през устата под формата на таблетки или капсули.
Терапията цели отстраняване на симптоматичния гингивит, редуциране на пародонталните джобове, потискане на условно – патогенната микрофлора, нормализиране на кръвната циркулация, повишаване на локалния имунитет, отстраняване на хипоксията и  стимулация на репаративните процеси в тъканите на пародонта.
При избор на медикамент специално внимание трябва да се обърне на формата на симптоматичния гингивит ( улцерозен, катарален или хипертрофичен ), начина на протичане на възпалителния процес в пародонта ( остър, хроничен или обострен), тежестта на генерализирания пародонтит, наличното съдържимо и микробния състав в пародонталния джоб.
Нашето виждане е такова, че ролята на медикаментозната терапия в пародонтологията е леко преувеличена. За успешното лечение на пародонтита има значение не количеството и цената на предписаните на пациента медикаменти, а обоснованата, квалифицирана комплексна терапия, основни компоненти на която са отсраняване на зъбните отлагания (камък и плака) и лечение на дълбоките пародонтални джобове като основни патогенетични фактори.

 

Антимикробни препарати

Медикамти_за_лечение_на_пародонти_антибиотици_за_лечение_на_пародонти
Най – ефективни към днешна дата антимикробни препарати в пародонтологията се считат хлорхексидин, метронидазол, линкомицин, клиндамицин и азитромицини.  
Антисептика хлорхексидин биглюконат се изполлзва под формата на 0,02- 0,3% разтвор за жабурене, гел за апликации върху венечната лигавица и локално третиране на дълбоки джобове .
  • За жабурене – ELUDRIL Classic , Parodontax и др.
  • Гел за апликации – Elugel, PARODIUM и др.
Метронидазолът  e антибиотик, който има висока ефективност срещу анаеробната микрофлора. Приема се по схема : първи ден – по 0,5 гр. два пъти дневно на 12 часа,  втори ден 0,25 гр. 3 пъти през 8 часа, в следващите 4 дни 0,25 гр. два пъти дневно на 12 часа. Медикамента се приема по време или след хранене. Може да бъде употребяван и за локално приложение самостоятелно или част от състава на пародонтална превръзка.
Друг антибиотик линкомицин е един от най-ефикасните препарати срещу патогенната микрофлора в устната кухина и пародонталните джобове. Предписва се при обострен пародонтит, упорити гнойни пародонтални джобове, както и при налична съпътстваща одонтогенна патология. Линкомицин се приема перорално по 0,5 гр. 4 пъти дневно през 6 часа, 1-2 часа преди хранене в продължение на 7-10 дни.
Локалната употреба на горепосочените антибиотици е уместна само в комбинация с активна пародонтална терапия – почистване на зъбен камък, кюртаж, лазер и др.
Ние препоръчваме антибиотичната терапия да бъде предписвана само след предварително направена антибиограма. Само тогава тя ще бъде максимално ефективна и без риск от развитие на резистентни щамове.

 

Противовъзпалителни препарати

За успешно потискане на възпалителните процеси в пародонта е показана употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за локално приложение, под формата на апликации, инжектирани директно в дълбоките пародонтални джобове  – Диклофенак, Ибупрофен, Индометацин, и др. Употребата им перорално е противопоказана, поради ниската им ефективност и странични ефекти.

Витамини и микроелементи

Витамините позволяват да се нормализират обменните процеси в тъканите на пародонта, подобряват имунологичната реактивност и репаративните процеси при регенерация. Най-често се препоръчват витамини A, C, P, E, B комплекс, B12, комбинарани препарати, съдържащи витамини и микроелементи. Препоръчват се храни, богати на калций, цинк и селен .

 

Билкови отвари, слаби антисептици и народна медицина.

Още от древни времена като допълнителна спомагаща терапия на пародонтита са използвани отвари от билки като лайка, смрадлика, кора от дъб, притежаващи слаб антибактериален и противовъзпалителен ефект, с леко успокояващо действие. Други известни в народната медицина рецепти са екстракт от прополис (20 капки/една чаена чаша), втриване на мед примесен със сол, жабурене с настойка, приготвена от ядки на орех - богата на витамини, микроелементи и йод.
  Лечение_на_пародонтит_билки_за_лечение_на_пародонтит_медикаментозна_терапия_на_пародонтит
Със същата цел за жабурене се употребяват и слаби антисептици като Furacilin, калиев перманганат и др.  Употребата на горепосочените средства в домашни условия позволява да се засили ефекта на основното лечение, да се подобри хигиената на устната кухина, както и да се повиши личната отговорност на пациента за постигането на добър краен резултат от лечението.
Редно е употребата им да продължи средно 5-7 дни, 3-4 пъти дневно, след хранене, с жабуркания продължаващи общо време около 20 мин./дневно. Прекомерно дългата им употреба може да доведе до повърхностни оцветявания на зъбите, промяна във вкусовите възприятия, парене на устната лигавица и развитие на дисбактериоза.
Често в домашни условия се препоръчва жабурене с хлебна сода. Макар че не притежава антисептични свойства, тя повишава pH-то в устата, неутрализира действието на киселинообразуващите бактерии, подобрява хигиената, оказва слаб антикандидозен ефект.
Оценка
обаждане запитване