Лечение на пулпит

Какво е пулпит и защо е важно да се лекува навреме?

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа (нерв и съпровождащите го кръвоносни и лимфни съдове), често свързано със силни болки в зъба. Пулпитът се получава след ненавременно лечение кариес, който постепенно става много дълбок. Друга причина за появата му, може да е хроничен пародонтит, механична травма (удар или счупване на зъб), химичен или термичен шок.
Хванат в начална фаза пулпитът е възможно да бъде излекуван, но в денталната практика често се случва да е необратим. Това води след себе си до некроза  на зъбната пулпа. Ние съветваме да вземете навреме мерки за лечението на пулпита, защото инфекцията от кореновите канали, ще засегне заобикалящите зъба тъкани, което може да доведе до периодонтит, абсцес или киста .

   Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит_ендодонтско
 
Пулпита протича остро или хронично.
 
Острият пулпит е съпроводен с много силни болки, възпалението се развива под налягане в затворено пространство. Обезболяващите не помагат особено и болката става непоносима. Болката се провокира в повечето случаи когато човек спи, защото е в хоризонтално положение, което значително увеличава налягането в зъба. Също, болка може да се появи и при консумацията на студени напитки. Острият пулпит в малки изключения може да бъде гноен ( тук и при най-малкото затопляне на зъба се появява болка, която е пулсираща). Когато възпалението вече е обхванало цялата пулпа, при почукване на зъба се усеща болка, и трудно се поставя диагноза, защото е невъзможно да се каже от кой точно зъб идва болката.

Хроничният пулпит е съпроводен със слаби болки, които се предизвикват от вакуум в устата ( при всмукване на цигарен дим, всмукване на въздух). При раздразване на зъба, хроничният пулпит преминава в остър и тогава болката се засилва. Пациентите се оплакват от болка при хранене.
При децата с млечни зъби  лечението и симптомите на пулпит са различни. Тук лечението има за цел млечните зъби на детето да се запазят няколко години, докато не избият постоянните зъби. При млечните зъби почти не се усеща болка.

 
                  Хроничен пулпит                                                         Пулпит на детски зъби

 Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит  Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит
 
Лечение
 
Лекува се чрез т.нар. кореново  или още ендодонтско лечение.

 

Ендодонтско лечение на канали

Кореново лечение наричаме механична и медикаментозна терапия на кореново-каналната система на един зъб, поради различни по естество причини : най-често възпалена и инфектирана пулпа, нейното травматично увреждане, по протетични причини или при необходимост от ревизия на вече извършвано таков...

обаждане запитване