Лечение на пулпит

Какво представлява пулпитът и защо навременното му лечение е важно?

Пулпитът всъщност е възпаление на вътрешната централна част на зъба, която представлява специфична слузеста, изпълнена с нерви и кръвоносни съдове, съединителна тъкан. Този пълнеж се нарича пулпа и когато тя е възпалена, симптомите са придружени от силни и остри болки. Заболяването обикновено се получава вследствие на закъсняло лечение на кариес, който с времето е станал много дълбок. Други причини за развитието на пулпит е удар по самия зъб, химично въздействие или поради хроничен пародонтит.

Ако инфекцията бъде хваната в началната ѝ фаза на развитие, тя може да бъде излекувана, но практиката на Bulgariadent показва, че обикновено това заболяване е необратимо. В подобен случай се наблюдава некроза на пулпата или нейното загиване, което прераства в хроничен пулпит. Ето защо, съветът ни е навреме да предприемете лечение в специализирана дентална клиника, защото тази инфекция ще засегне околните зъбни тъкани, а това е предпоставка за развитие на париодонтит, поява на киста или дори абсцес.

 Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит_ендодонтско

Ендодонтско лечение на канали

Ендодонтията е кореново лечение, представляващо механична и медикаментозна терапия на кореново-каналната система на един зъб. То възниква по различни по естество причини: най-често възпалена и инфектирана пулпа, нейното травматично увреждане по протетични причини или при необходимост от реви...

Пулпитът бива хроничен или остър

   Хроничен пулпит                                                         Пулпит на детски зъби

 Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит   Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит

То е придружено с възпаление и остри силни болки, които са в затворено под налягане пространство. В подобни случаи вземането на болкоуспокояващи не помага, а в даден момент болката става изключително нетърпима. Това е особено изразено нощно време, когато човек се намира в легнало положение, което допълнително усилва налягането в зъба. Другият случай, в който болката се усилва, е консумацията на студени течности. Пулпитът в отделни редки случаи е гноен, което при термично въздействие върху зъба се усещат пулсираща остра болка. В случай, че заболяването и възпалението са засегнали цялата пулпа, при почукване на зъба, усещането за болка е още по-голямо и тогава е трудно да се разбере от коя точка всъщност идва тя.

Хроничният пулпит е съпроводен със слаби болки, които се предизвикват от вакуум в устата (при всмукване на цигарен дим, всмукване на въздух). При раздразване на зъба, хроничният пулпит преминава в остър и тогава болката се засилва. Пациентите се оплакват от болка при хранене.

Лечението и симптомите на пулпит на млечните зъби при децата са различни. Тук лечението има за цел млечните зъби на детето да се запазят няколко години, докато не избият постоянните зъби. При млечните зъби почти не се усеща болка.

Как се лекува пулпит?

Лечението, с оглед на състоянието, може да премине по два начина: чрез възстановителни и лечебни процедури или пълно отстраняване. Кой от двата метода ще бъде приложен се избира от стоматолога, с оглед на състоянието на пациента. 

  • В случай на ранни признаци на инфекцията обработката става чрез антибактериално лекарство и калциев хлорид, а отворът се запълва с временен пълнеж;
  • Хирургичното лечение се извършва под упойка и се състои в пълното извличане на пулпата, обработка с антисептично средство, отстраняване на нерва и запълване на кухината. Извършва се с едно посещение на Bulgariadent.

Разберете още за дежурен зъболекар

Оценка
обаждане запитване