Лечение на периодонтит

Какво е периодонтит и защо не трябва да се отлага лечението му ?

След прекаленото отлагане на лечението на пулпита, възпалението постепенно преминава в дълбочина, в тъканите около болния зъб. Доста често, той е следствие от недобре проведено инициално (първично) лечение на пулпит. Периодонтита може да го дефинираме като  възпаление на периодонталните тъкани и алвеоларната кост около зъба. Причина за възникване на заболяването са микроорганизмите, попаднали в околозъбната тъкан. Развитието на възпалителния процес се определя от състоянието на имунната система на болния, както и от нивото на активност на микроорганизмите.
Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит

 

Заболяването има две форми – остра и хронична.

Острият периодонтит се наблюдава при наличие на силна инфекция и намален имунитет. Симптоматиката включва увеличени и болезнени подчелюстни лимфни възли, както и постоянна и пулсираща болка, която през нощта става още по-силна. В областта на възпалението се образува гной. Често състоянието е придружено от висока температурата ( до 38 градуса). Приемането на твърда храна е затруднено поради силните болки при дъвчене. Пациентът може прецизно да посочи проблемния зъб, който субективно се усеща като по-висок от останалите зъби. Облекчение настъпва едва когато гнойта изтече навън спонтанно или в резултат от хирургично лечение. Характерно за острия периодонтит е образуването на гноен инфилтрат. Възпалението постепенно обхваща меките тъкани на лицево-челюстната област и това води до образуване на абсцес или флегмон . Образува се оток, впоследствие абсцесът пробива лигавицата и гнойната течност изтича навън. Пациентът получава облекчение, но състоянието му остава тежко.

Хроничният периодонтит се наблюдава след прекаран остър периодонтит, когато острото възпаление вече е отшумяло. Обикновено пациентът няма сериозни оплаквания, чувства само слаба, тъпа болка при дъвчене или почукване по зъба. Проблемът се открива случайно при рентгеново изследване. В някои случаи (при намален имунитет, нова инфекция) е възможно хроничното възпаление да премине отново в остра форма на периодонтит.
Много често хроничният периодонтит се придружава с гранулом. Рентгенографски го разделяме на дифузен или локализиран. Развива се най-често около върха на корена на зъба и се изразява в разрастване на гранулационна мека тъкан заемаща мястото на стопената от възпалението кост. Характерно е, че често протичат безсимптомно, рядко пациента се оплаква от тежест или някакъв дискомфорт. Болка се появява едва при тяхното обостряне – спонтанна или провокирана при почукване или стискане на зъби. При липса на адекватна и навременна намеса, пациента се подува. Понякога гранулома фистулизира - образува се фистулен ход, в края на който, върху венеца във вид на пъпчица (фистула) изтича секрет, най-често гноен. В тези случаи болка липсва, тъй като не се натрупва напрежение в костта. След като отмине обострения стадий и секрета изтече, пъпчицата редуцира размера си, а понякога  и изчезва.
Нелекуваният гранулом може да премине в радикуларна киста.

Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит

Лечение

Лечението може да бъде терапевтично, чрез т.нaр. кореново  или още ендодонтско лечение или хирургично. Понякога терапевтичното лечение се комбинира с интраорален прием на антибиотици, а също и с лазертерапия.
Когато лечението не може да се проведе по конвенционалния метод - поради наличие на фиксиран в канала щифт или пинлей, както и при рецидивиращ, въпреки доброто инициално лечение периодонтит, се извършва периапикална микрохирургия – апикална остеотомия. По този начин успяваме да запазим зъба, като отстраним само връхчето на корена му, заедно с прилежащата гранулационна тъкан.
Когато възпалителния процес е вече в напреднал стадий и грануломатозните изменения или кистата са твърде големи, се препоръчва хихургична намеса – екстракция на зъба.
 
Апикална остеотомия

Апикална остеотомия

Апикалната остеотомия е хирургична манипулация, която се извършва за хирургично лечение (отстраняване) на гранулом или киста. Интервенцията не е толкова сложна, колкото трудоемка и изискваща време  – в рамките на около 1-1,5 часа се отстраняват кистозното или гранулационно съдържи...

Оценка
обаждане запитване