Ендодонтско лечение на канали

Кореново лечение наричаме механична и медикаментозна терапия на кореново-каналната система на един зъб, поради различни по естество причини : най-често възпалена и инфектирана пулпа, нейното травматично увреждане, по протетични причини или при необходимост от ревизия на вече извършвано такова лечение, поради неговия неуспех (релечение).

Лечението на каналите провокира почти във всеки един от пациентите огромен страх, дали от неизвестното, което предстои или от някаква психична травма от миналото. Бъдете спокойни, живеем в много различни времена. По взаимна преценка, в почти 90% от случаите започваме манипулацията с упойка. След това процедурите са следните :
  Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит
  • Изолираме зъба от устната кухина със специално гумено платно, наречено кофердам или oще познато като rubber dam- задължително условие, за да осигурим стерилност, безопасност и комфорт на работа както за пациента, така и за персонала.
  • Осигуряване на достъп до пулпната камера и кореновите канали - за целта, с помощта на наконечниците се почиства кариозния дентин и се достига до пулпната камера.
  • Почистване и дезинфекциране на пулпната камера – премахват се всички загнили тъкани до здраво, не трябва да останат никакви следи от пулпната тъкан.
  • Разширяване входовете на кореновите канали - много важна процедура. Необходимо е да се работи изключително професионално, за да не се пропусне коренов канал и да не се обработи. Това би било причина за персистираща хронична инфекция в бъдеще. За това, стоматологът трябва отлично да познава кореновата анатомия на зъбите и да търси допълнителни канали. За целта най-добре е ендодонтиста да работи с оптично увеличение – дентални лупи, операционен микроскоп и необходим за това инструментариум.
  • Механично и химично почистване на всички коренови канали по цялата им дължина - от входа до края. Тази прецизност е от критична важност за успеха на лечението. Най-добър метод за измерването на дължината е използването на електронен уред, наречен апекслокатор, който обективно показва в реално време работния прогрес.
Лечение на пулпит

Лечение на пулпит

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа (нерв и съпровождащите го кръвоносни и лимфни съдове), често свързано със силни болки в зъба. Пулпитът се получава след ненавременно лечение кариес, който постепенно става много дълбок. Друга причина за появата му, може да е хроничен пародонтит, механич...

 

Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит
Използват се ръчни и машинни коренови пили, които чрез въртеливи и/или остъргващи движения премахват съдържимото от вътрешността на зъба. 
При разширяването на кореновите канали се използват серия от такива пили с нарастващ диаметър. Така става оформянето на каналите, а и се премахва техния инфектиран вътрешен слой. Наред с това механично въздействие се прави и неколкократна промивка, която допълнително дезинфекцира и аерира вътрешността (иригация). 

Стоматологичен център „България Дент“  разполага с операционен микроскоп  GLOBAL Surgical USA и най-съвременната и иновативната ендодонтска апаратура, абсолютно необходими за извършване на едно екзактно кореново лечение. Целият инструментариум е на доказани световни производители - Dentsply USA, Mani Japan, ЕMS Swiss.
Висококвалифицираните ни ендодонтисти  работят с най-добрите ендомотори и апекслокатори в световен мащаб – на японската фирма Morita. Всяко едно кореново лечение приключва с контролна  дигитална рентгенография, гарантираща добрият резултат от него.

Трудно е, когато кореновият канал не е прав, а има изразени закривявания. Тогава рискът от не добро обработване или счупване на инструмент е по-голям. При кътниците по-често има закривени канали в сравнение с по-правите канали на резци и предкътници.
Често срещана грешка е обработката само на 1/3 или 1/2 от канала. Последствията са - реинфекция. Тогава се налага прелекуване (релечение) на зъба. То се извършва в същата последователност, но изисква в пъти по-голямо внимание от лекаря при отстраняването на пълнежа от кореновия канал или откриване на нов такъв, ако това не е било направено при първоначалното лечение. За прелекуването е необходимо много повече труд и време, поради което и цената му е по-висока.

 

 

Лечение на периодонтит

Лечение на периодонтит

След прекаленото отлагане на лечението на пулпита, възпалението постепенно преминава в дълбочина, в тъканите около болния зъб. Доста често, той е следствие от недобре проведено инициално (първично) лечение на пулпит. Периодонтита може да го дефинираме като  възпаление на периодонталните...

След щателното почистване се пристъпва към херметично запълване на кореновите канали с гутаперка. Това трябва да стане плътно и хомогенно по цялата им дължина.В нашата практиката се използват два основни начина на запълване- с мастър щифт и сийлър и топла кондензация.

Рентгенографски образ след запълване
Кореново_лечение_ендодонтско_лечение_на_каналите_лечение_на_гранулом_на_периодонтит_на_пулпит
 
Оценка
обаждане запитване