Вътрешно / ендо избелване на оцветен зъб

С течение на времето, отделни зъби променят цвета си спрямо всички останали в редицата и това започва да прави впечатление, особено ако процесът се е развил в предната част на челюстта. Причините са продължителната употреба на силно кафе или други оцветяващи напитки. За да се отстрани този неприятен цвят, се прилага процедура по вътрешно изсветляване (избелване) на оцветен зъб.

Вътрешно избелване на потъмнял зъб-вътрешно избелване-ендо избелване-teeth whitening

Кога и защо се налага вътрешно избелване на девитализирани зъби?

Това е процедура, позволяваща на потъмнелите отделни зъби безболезнено да възвърнат първоначалната си естествена белота. Този метод още се нарича ендо избелване и той се извършва във вътрешността на зъба, а не външно. За целта се прилагат различни химикали, които унищожават причиняващите неприятния цвят пигменти. Важно е да обърнем внимание, че вътрешното избелване се прилага само на умъртвен с премахнати нерви зъб. То е препоръчително в случай, че никакви други процедури не дават желания резултат.

За да бъде постигнато максимално доближаване до естествения бял цвят на емайла, процедурата с дълготрайност от 20 до 30 минути трябва да се повтори поне около 3-4 пъти, през интервал от 1 до 2 седмици.

Какво представлява процедурата по избелване?

Процесът по вътрешно избелване на зъбите протича в следните етапи:

  • Диагностика - извършва се внимателен външен оглед и се изясняват хранителните навици на пациента, какъв е начинът му на живот и се прави рентгенова снимка на проблемното място;
  • Подготовка - премахват се всички следи от кариеси. В случай на наличие на некачествени пломби, те се подменят. Нервите се умъртвяват и се създава специална вътрешна кухина;
  • Поставяне на избелващ гел - той е базиран на водороден прекис, карбамиден пероксид или натриев перборат. Инжектира се в пулпната кухина чрез специална спринцовка-апликатор. Отгоре се поставя памук и отвора се запечатва с медицински цимент.

Колко време е трайността на избелването?

Резултатът след вътрешното избелване може да трае една или дори 2 и 3 години, преди да се наложи повторно провеждане на процедурата. Важно е обаче пациентът да е наясно, че за подобен метод се прилага мощен химикал и не бива той да се използва твърде често. Освен това, този курс на изсветляване намалява здравината на зъбните тъкани. Разбира се, за да увеличите дълготрайността максимално, не бива да използвате напитките и храните, които водят до негативния резултат.

Необходимо е поне веднъж годишно да преминавате на системна проверка при стоматолог на Bulgariadent за оценяване на състоянието.

Ако имате подобен или друг проблем, не се колебайте да запазите час за консултация при наш специалист като попълните контактната форма или се обадите на посочения телефон. 

Научете още за избелване на зъби

Оценка
обаждане запитване