Домашно избелване с шини

Kак се избелват зъбите?


Това е възможно да се осъществи благодарение на пермеабилитета на твърдите зъбни тъкани по отношение на водородния пероксид. Общо взето, водородният пероксид е едно доста реактивно съединение и при активиране бързо започва да се разпада до вода и кислородни радикали. Последните бързо проникват между призмите на емайла и особено в дентиновите каналчета. Там са просмукани пигменти, чиито молекули се разкъсват от кислородния радикал на по-малки фрагменти и чрез дифузия се извличат навън. В това се състои механизмът на действие на всички избелващи системи, които се произвеждат в момента в света - клинични, домашни, за избелване на девитализирани (умъртвени) зъби и т.н.

 

Как се прави домашното избелване на зъбите ?

Вашият зъболекар взема отпечатък от челюстта Ви, с помощта на силиконов или алгинатен материал. По този отпечатък се отлива гипсов модел, върху който се изработват шините за избелване на Вашите зъби. Много е важно да се вземе точно отпечатъка от челюстта Ви, затова следвайте инструкциите на зъболекаря Ви. Домашните избелващи системи са лесни за употреба, те представляват полиетиленови шини (приличащи много на боксьорските), които са специално изработени. Те са удобни, меки и не предизвикват дискомфорт по време на носенето им. Пациента сам избира дали да ги носи през деня или нощта. Гела се нанася по една капка във всяко едно зъбче на шината – от 5ти до 5ти зъб, съответно на горна и долна челюст. За по-рационално използване, нанасяйте гела само по външната (откъм устните и бузата) повърхност. Предлагат се в различни конценцентраци на активния агент- 6 -8%, 15% или 22 % , в зависимост от търсения резултат и възможна чувствителност на зъбите.
 
Домашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleaching  Домашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleaching Домашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleaching

Какво трябва да се знае и направи преди да започне манипулацията на избелването ?

Извършва се преглед от зъболекар, който установява дали има наличие на зъбен камък  и какво е цялостното състояние на зъбите. Ако зъболекарят попадне на зъбен камък, задължително е да бъде премахнат - с помощта на лазер или ултра звуков апарат. Почистването на зъбния камък е задължително, тъй като избелващия гел не би могъл да проникне в зъбите и тогава  манипулацията по избелване на зъбите няма да доведе до желания резултат. Едва след като приключи почистването на зъбния камък, зъбните повърхности се полират и започва процедурата по избелването им. Препоръчително е почистването на зъбния камък и избелването на зъбите да се направят в две различни посещения. Това е необходимо, защото венеца след почистването на зъбния камък прокървява. По  този начин се нарушава адхезията на  гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид. При хипотетично възпаление и едем (оток) на венечната лигавица, след почистването, в следващото посещение е твърде вероятно тя да заеме по-ниско разположение и така този участък би останал неизбелен.
 

Какви са предимствата на избелването в домашни условия?

  • Ефекта от избелването в домашни условия се забелязва още след първата процедура. Крайният резултат oт избелването е около 10ти - 12ти ден, самият избелващ ефект трае около една - две години, като това много зависи от хранителния режим и качеството на оралната хигиена.
  • Шините, които се изработват индивидуално за всеки пациент, могат да се използват дългосрочно. За да се опресни цвета се закупува само шприца с избелващия гел, което спестява доста средства.
  • Избелващият агент е в по-ниска концентрация и вероятността от развиване на чувствителност е много малка.
  • Избелващият агент е активен 8-10 часа, което го отличава от многото системи за избелване, продавани свободно в аптечната мрежа.


Важно уточнение, което трябва да се направи, че по време на избелването на зъбите трябва да се избягват храни и напитки, които водят до нежелано оцветяване на зъбния емайл. Храните и напитките, които най-много допринасят за оцветяването за зъбите са: черен чай, червено вино, кафе, кола, китайската кухня, соев сос, домашно пюре, лютеница, ястия в които има прекалено много червен пипер и др.  

Домашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleaching Домашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleachingДомашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleachingДомашно избелване със шини-цени-софия- манастирски ливади-стоматолог-зъбплекар-избелване-teeth whitening-teeth bleaching
Оценка
обаждане запитване