Пулпит и периодонтит на млечни зъби

При децата и в тяхната ранна възраст развитието на пулпит често е вследствие на образувал се дълбок кариес или причинена травма. Когато поражението е настъпило при млечните зъби, то преминава без особени болезнени симптоми, а лечението им е с цел запазването им в устата на детето за няколко години.

Важно е родителите да знаят, че постоянното отлагане на посещението на Bulgariadent за лечение на пулпит на млечни зъби ще доведе до допълнителни усложнения - периодонтит или периостит. Това неминуемо ще причини още увреждания на постоянните зъби в техния зародиш, което означава, че при поникването им ще са силно хипоминерализирани. За това ще свидетелстват различните по размери петна върху тях и предразположението им към бързо развитие на кариеси.

За да не застрашавате общото състояние на детето си, обръщайте внимание на зъбния му статус навреме. Лекувайте кариесите, докато са още малки, безболезнени и не травмират психиката на детето. Но ако вече сте изпуснали това и пупитът е започнал, в никакъв случай не се опитвайте самостоятелно да притъпите болката или да чакате докато зъбчето само не падне. Редно е да се обърнете към детски стоматолог възможно най-скоро.

Пулпитът се съпровожда от следната симптоматика

Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби-болка     Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби  
  • Подуване на венечната лигавица или бузата;
  • Зачервяване;
  • Болки при отхапване, дъвчене или дори спонтанни такива;
  • Нарушаване на общото състояние на детето: възможно повишаване на телесната температура, слабост и т.н.

​Лечение

Нужно ли е да лекуваме пулпит на млечните зъби? Разбира се, дори е задължително. Липсата на лечение ще доведе не само до разпространение на инфекцията, но и до преждевременна загуба на временния зъб, което е предразположение за развитие на ортодонтска деформация в постоянното съзъбие. Ако в краен случай се наложи млечното зъбче да бъде извадено, а до поникването на постоянно има доста време, то задължително се изработва конструкция наречена „местопазител“, за да се предпази участъка от евентуална зъбно-челюстна деформация.

Лекува се чрез т.нар. кореново лечение в рамките на няколко посещения.

Протичането на пулпита и периодонтита на постоянните зъби в детска възраст не се отличава особено по клиничната си картина. Лечението, обаче, е коренно различно, в пъти по-сложно, трудоемко и отговорно. Това се дължи на специфичната морфология на корените на зъбите - незавършен коренов растеж, незатворени и широки апекси на корените.

Лечението може да се проведе с много посещения и да се проточи в продължение на няколко месеца, дори години.

Резултати след проведеното лечение

Изчезват всички неприятни и болезнени симптоми на пулпита у детето, които са пречили на нормалното хранене, спане, игра и т.н. Изчезва рискът от развитие на различни усложнения, а в последствие – проблеми с растежа и развитието на постоянните зъби.

Профилактика

Разбира се, ако заболяването се диагностицира навреме, това ще позволи лечението на пулпита да се проведе максимално комфортно, безболезнено и щадящо за малкия пациент. Тъй като началния стадий на кариеса е трудно забележим, родителите трябва да бъдат много внимателни.

Например:

  • Наблюдение на състоянието на зъбите (първите признаци на детския кариес са бели и кафяви петънца по тях);
  • Редовно миене на зъбите заедно с детето (два пъти дневно - сутрин и вечер);
  • Използване на правилна четка и паста за зъби, както и допълнителни средства за орална хигиена;
  • Редовни профилактични прегледи;
  • Консултация с детски стоматолог относно хигиенните грижи, които може и трябва да се провеждат в домашни условия за профилактика на кариеса;
  • Следене на хранителния режим на детето.
Оценка
обаждане запитване