Пулпит и периодонтит на млечни зъби

Развитието на пулпит в детска възраст често е следствие от изпуснат дълбок кариес или травма. Пулпита при млечните зъби протича най-често без особени болки и лечението им има за цел да ги запази в устата на детето само за няколко години, а не както при постоянните зъби – за цял живот. Важно е да се знае, че нелекуваните хронични пулпити могат да доведат до още по-сериозни усложнения - периостит или периодонтит . Тези състояния водят до увреждането на зародишите на постоянните зъби. В резултат  постоянните зъби поникват хипоминерализирани, с различни по големина бели петна по тях и предразположени към по-ранно развитие на кариес .
За да не  застрашавате общото състояние на детето си, обръщайте овреме внимание на зъбния му статус. Лекувайте кариесите, докато са още малки, безболезнени и не травмират психиката на детето. Но ако вече сте изпуснали това и пупита е започнал, в никакъв случай не се опитвайте самостоятелно да притъпите болката или да чакате докато зъбчето само не падне. Редно е да се обърнете към детски стоматолог възможно най-скоро.

Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби-болка     Пулпит-периодонтит-на-млечните-зъби-детски-стоматолог-млечни зъби-временни зъби  

Пулпита се съпровожда със следната симптоматика :
  • Подуване на венечната лигавица или бузата;
  • Зачервяване;
  • Болки при отхапване, дъвчене или дори спонтанна такава;
  • Нарушаване на общото състояние на детето: възможно повишаване на телесната температура, слабост и т.н.

 

​Лечение

Нужно ли е да лекуваме пулпит на млечните зъби?  Разбира се, дори задължително. Липсата на лечение  ще доведе не само до разпространение на инфекцията, но и до преждевременна загуба на временния зъб, което е предразположение за развитие на ортодонстка деформация в постоянното съзъбие. Ако в краен случай млечното зъбче се наложи да бъде извадено, а до поникването на постоянно има доста време, то задължително се изработва конструкция наречена „местопазител“,  за да се предпази участъка от евентуална  зъбно-челюстна деформация.
Лекува се чрез т.нар.кореново лечение в рамките на няколко посещения.
Протичането на пулпита и периодонтита на постоянните зъби в детска възраст не се отличава особено по клиничната си картина. Лечението обаче е коренно различно, в пъти по-сложно, трудоемко и отговорно. Това се дължи на специфичната морфология на корените на зъбите - незавършен коренов разтеж, незатворени и широки апекси на корените.
Лечението се провежда в много посещения в продължение на няколко месеца, дори години.


 

​Резултати след проведеното лечение


Изчезват всички неприятни и болезнени симптоми на пулпита у детето,  които са му пречели да живее пълноценно : нормално хранене, спнане, игра и т.н. Изчезва риска от развитие на различни усложнения, а в последствие – проблем с растежа и развитието на постоянните зъби.

 

Профилактика


Разбира се, ако заболяването се диагностицира навреме, това ще позволи лечението на пулпита да се проведе максимално комфортно, безболезнено и щадящо за малкия пациент. Тъй като началния стадий на кариеса е трудно забележим, родителите трябва да бъдат много внимателни.

Например :
  • Наблюдение на състоянието на зъбите (първият признак на детския кариес са бели и кафяви петънца по тях);
  • Редовно миене на зъбите заедно с детето (два пъти дневно-сутрин и вечер);
  • Използване на правилна четка и паста за зъби, както и допълнителни средства за орална хигиена;
  • Редовни профилактични прегледи;
  • Консултация при детски стоматолог относно хигиенните грижи, които може и трябва да се провеждат в домашни условия за профилактика на кариеса;
  • Следене за храненето и режима на детето.
Оценка
обаждане запитване