Кариес на детски зъби

Съвременните методи позволяват изключително успешно лечение при децата, както на млечните, така и на постоянните зъбки. Използването на машинни инструменти за лечение на кариес и неговите усложнения при деца до 3 годишна възраст понякога има известни затруднения във връзка с психологичната бариера, която се оказва проблематична.

Лечение


 
Едни от най-популярните обтуровъчни материали за детски зъби е гласйономерният цимент и компомера. Те имат възможността да преустановят кариозният процес.Точно поради тази причина, те често се използват за минимално инвазивно лечение на кариеса и спиране на неговата прогресия.
За да осигурим мотивация на малкия ни пациент, помагат използването на цветни обтуровъчни материали-пломби, позволяващи на детето да избере самостоятелно цвета на пломбата. Пломбите на временните зъбки трябва да останат в устата до естественото им падане.
Нерядко кариеса поразява току що пробилите зъбки. Понякога усложненията на кариеса – пулпити и периодонтити  се отразяват негативно върху процеса на минерализация на постоянното зъбче при детето -нарушават я и го предразполагат към  ранно заболяване. А образуването на зародиш и началната минерализация на зъбчето се оформят именно още преди пробива му, по време на млечното съзъбие. Поради това и новопробилите зъбки са с намалена минерализация и предразположени към бързо развитие на кариес.

Лечение_на_кариес_на_млечни_детски_временни_зъби-детски-стоматолог-детски_зъболекар  Лечение_на_кариес_на_млечни_детски_временни_зъби-детски-стоматолог-детски_зъболекар

Лечението на кариеса на постоянните зъби по никакъв начин не се различава от лечението му при възрастните пациенти. Подход, материали и моделаж са абсолютно едни и същи. Ранно диагностицираният кариес позволява да се обтурира зъбчето по т.нар “стамп техника“, при която успяваме почти на 100% да копираме естествената форма на дъвкателната повърхност и да я запазим  и за напред, без да променяме функционалността и микрорелефа й.

 

 

Профилактиката на кариеса

Профилактиката на кариеса трябва да се провежда още в съвсем ранна възраст.
Още на две годинки може да се подсили минерализацията на млечните зъбки и да се предпазят от развитие на кариес. С помощта на специални „обтуровъчни“ материали наречени силанти се запечатват фисурите (най дълбоките места по дъвкателната повърхност), за да попречат отлагането на плака в тях и респективно образуването на кариес.
Индивидуално, в зависимост от  възрастта и състоянието на устната кухина се избира профилактичен план.Тъй като здравите постоянни зъбки са в пряка зависимост от здравите временни, а те от добрата хигиена и подходящ начин за редуциране на влиянието на кариесогенните фактори, профилактиката на кариеса трябва да започне от 2-3 годишна възраст с помощта на препарати, съдържащи калциеви и флуорни йони, отговорни за минерализацията на емайла на зъба.
Оценка
обаждане запитване