Как да подготвим детето ни за посещение при стоматолог ?

Как да подготвим детето ни за посещение при стоматолог ?


Първото посещение на детето при стоматолог  е едно цяло мероприятие, много отговорно, придружено с много вълнение и емоции от страна на родителите. Качеството на провежданото лечение спада при неспокойно поведение на малкия ни пациент. Отказ от своевременно лечение на кариеса може да доведе до развитие на неговите усложнения - пулпит и периодонтит, а с тях и събужданията нощем с оплаквания от болки в зъбчето, безпокойство, разтревоженост. Преждевременното вадене на млечно зъбче, да не говорим за постоянно, може да доведе след себе си множество смущения - разреждане на зъбките, изоставане на челюстния растеж, предразположение за възникване на ортодонтски деформации, които в бъдеще могат да  доведе до психологически проблеми у детето  в по-напреднала възраст, да ограничи избора на професии и др. неудобства. Поради това проблемът  с  негативно отношение към лечението на зъба както  у детето, така и у родителите има сериозно значение.

детска-стоматология-стоматолог-детски-зъболекар-добър-детски-дентален-лекар

Запознанството на детето с детския стоматолог  най-добре да стане далеч преди да се е появил проблема (острата болка).  И през определено време тези срещи е необходимо да се повтарят. Тогава това ще се превърне за него в едно вълнуващо приключение.
Едно дете се ражда без какъвто и да било страх от зъболекар и ако Вие не искате то да развие такъв в бъдеще, трябва да пристъпите към този род възпитание колкото е възможно по-рано, най-добре между първи и втори рожден ден ;) . Това също така ще помогне за предотвратяване на други стоматологични заболявания.
Не допускайте детето да почувства някакво притеснение у Вас. Изразяването на глас на каквато и да било тревога, поглед , изпълнен със съчувствие, предизвиква у детенцето паника, което провокира некотролируемо поведение от негова страна. Когато най-любимите  за него  хора му казват „Ходи, не се бой!“, то започва да си мисли „Аха, значи има за какво да се боя!“.
Най-доброто, което можете и трябва да направите е да подходите търпеливо, спокойно с родителска топлота  и увереност в детето.
Приповдигнато, в разказвателен тон кажете, че възрастните членове на семейство също редовно  ходят на зъболекар да си лекуват зъбите, покажете някой „лекуван“ зъб във вашата уста. Но ако вие също изпитвате страх, тогава нека някой вместо Вас да отиде с детето.

детска-стоматология-стоматолог-детски-зъболекар-добър-детски-дентален-лекар

Проведете един разговор, беседа, разгледайте заедно устичката на детенцето с огледалце, обърнете внимание на зъбчето, което се е разболяло. Обяснете му как в него се е заселило червейче, което похапва от зъбчето, така както си похапва от ябълчицата  и ние трябва да го измъкнем от там. Като отидете на зъболекар, докторът  ще  намаже зъбчето със сладко, ще приспи зъбчето, а с него и червейчето и тъкмо докато червейчето е заспало, той с една малка лопатка ще измъкне съненото червейче  и  зъбчето като се събуди вече ще е оздравяло… Успех с фантазиите ;)

 

Какво трябва да знаете за зъбките на Вашето дете

Развитието и постепенният пробив на постоянните зъби водят до резорбция (разграждане от организма) на корените на временните зъби. Прогресията на този процес води до момент, в който единствено тънка ивица от мека тъкан придържа млечното зъбче на място. Началото се поставя от смяната на резци...

Записването на час най-добре да стане, когато Вашето дете е бодро, весело и с приповдигнато настроение. При възможност посещавайте Вашия детски зъболекар след хранене, тъй като тогава се образува по-малко слюнка, което повишава качеството на работа на стоматолога.
За да разсеете чакането на малкия ни пациент,  вземете някоя от любимите му книжки или играчка от вкъщи.
Ако има предшестващ неуспешен опит при посещение при детски стоматолог е необходимо да  съобщите на лекуващия предварително.
Продължителността на първото посещение трябва да бъде малка, най-добре няколко кратки визити.Децата си имат собствено разбиране за продължителност и на тях им е скучно да седят дълго време неподвижно.
Поощрявайте детето, ако то се е държало добре при зъболекаря.Това възпитава самообладание, издържливост, които без съмнение ще му служат в бъдеще.
Оценка
обаждане запитване