Френулоектомия

Френулум плътно лигавично образувание, разположено по средната линия в устната кухина, непосредствено под езика и зад горна и долна устни. В устата на човека има три френулума:
 • на горна устна;
 • на долна устна;
 • и на езика.
Всички те имат функция във формирането на правилната оклузия, звуковата артикулация, коректната работа на лицевите мускули и правилното хранене (особенно в ранна детска възраст).
Френулотомия - разрязване на мукогингивалната връзка под езичето или зад някоя от устните. 
 

   Френулум-юздичка-на-долна-устна-орален-детски-хирург-френулоектомия-премахване-с-лазер-операция-цена-в-софия  Френулум-юздичка-на-горна-устна-орален-детски-хирург-френулоектомия-премахване-с-лазер-операция-цена-в-софия Френулум-юздичка-на-езика-орален-детски-хирург-френулоектомия-премахване-с-лазер-операция-цена-в-софия

​Показания


При тънки, къси френулуми на устната и езика. Прави се при новородени, когато френулумът ограничава движението на езика, затруднява храненето му. При по-големи деца тази операция се извършва по логопедични показания, при травмиране на прикрепената гингива по време на движение на долната устна, при затваряне на диастема при ортодонско лечение.
Проверката на състоянието на френулума на долната устна и неговото влияние върху венеца може да се направи чрез „издърпване“. За целта се захваща устничката с пръсти и се издърпва напред и нагоре. Движението на междузъбната папила и побеляването на венеца свидетелстват за травма на периодонта.
Нормално дължината на френулума на езика е около 2,7-3 см. Започва от средната част на долната повърхност и завършва вплитайки се в пода на устната кухина. При аномалия неговата дължина е значително редуцирана, започва не от средната, а от предната трета, понякога дори от върха на езика. Това се нарича къс френулум (анкилоглоссия). Понякога дори и при нормална дължина, но захващане при върха на езика се нарушава нормалното му фунциониране. Това води до неправилно формиране на оклузията и забавяне на растежа на долната челюст. По-често се среща при момченца. Проблемът се изразява в съществено затруднение при хранене. Децата с подобен дефект често са недохранени, тъй като процеса отнема значително повече време и усилия, в резултат на което бързо се изморяват. Като резултат, детето трудно наддава и изостава в развитието си.
Самостоятелното определяне на къс френулум при деца до три годишна възраст е много просто: детето се помолва с върха на езика да докосне небцето. Ако това не представлява за него проблем, значи всичко е наред. Възникването на болкови усещания и затруднения – признак на аномалия.
Пластиката на френулума е задължителна, тъй като патологията води до редица нарушения:
 • устата бързо се изморява по време на хранене и говор. В ранна детска възраст това води до изоставане в ръста и развитието;
 • при 4-5 годишни и по-големи деца, късият френулум води до затруднения в изговарянето на съскащи звузи, а също буквите „Л“ и “Р“;
 • ограничено движение на езика;
 • затруднено преглъщане на слюнката и храната;
 • смущение в дишането;
 • късият френулум затруднява развитието на долната челюст, в резултат на което се формира неправилна оклузия;
 • фронталните зъби се струпват в задна посока;
 • компромитирана естетика на лицето, промяна в усмивката;
 • непрекъснатото придърпване на прикрепената гингива води до пародонтални проблеми - гингивални рецесии и възпаления.
 

Лечение


Френулум-юздична-на-долна-устна-горна-устна-езика-орален-детски-хирург-френулоектомия-с-лазер-премахване-с-лазер-операция-цена-в-софия
Хирургичната намеса може да се извърши по конвенционален начин със скалпел или лазер, благодарение на който значително се редуцира травматичността на операцията и възстановителния период след нея.
Манипулацията се извършва под локална анестезия и е напълно безболезнена. Продължителността е около 20-30 мин. При малки дечица при конвенционален подход е препоръчително да се използват резорбируеми конци.
Оптимална възраст за извършаване на операцията
При затруднено кърмене, пластиката е добре да се направи колко е възможно по-рано, дори непосредствено след раждането. Извършва се обикновено прерязване по средата.
Оптимална възраст за интервенцията се приема около 5-6 годишна. В този период имаме активна промени в оклузията, подмяна на млечните зъби и прорязване на постоянните. Идеално време е когато централните резци са пробили на поне 1/3 от височината си, а страничните все още не са се показали. При извършване на пластиката в този период се смята, че с пробива си страничните зъби ще избутат ценралните резци по близо към средната линия.
Работа с лазер
С помощта на лазер краищата на френулума се коагулират и стерилизират едновременно. Операцията е максимално опростена. Шевове не са необходими, интервенцията е абсолютно безкръвна, а зарастването протича много бързо. Постооперативната болка е минимална.


 
                                                         Клиничен случай
 
   
 
 
Оценка
обаждане запитване