Порцеланови корони

Чистата керамика е най-естетичния вариант за неснемаемо протезиране с фасети, корони или мостове. Тя притежава най-добри ететически и задоволителни като здравина качества.
Познаваме различни видове по съдържание и качество керамика, от различни производители. При всички тях технологията на работа е еднаква-  нанася послойно , пресова (прес керамика) или се обработва на фрез апарат.
Порцеланова_корона_керамична_корона
  • Прес-керамика – керамичната корона се отлива по восъчен моделаж на зъба върху зъботехнически модел. Възможно е с четчица да се нанесат допълнителни керамични маси и повърхностни индивидуализиращи оцветявания.
  • Послойно нанесена керамика – фасетата или короната се оформя с фина четчица и различни нюанси на керамиката. Тук не е необходимо повърхностно оцветяване - то е във вътрешността на зъба.
  • Монолитни керамични блокчета –  керамиката се предлага от производителя под формата на керамични блокчета или плочки. Конструкцията се изработва чрез фрезоване в CAD-CAM модул.


 

Литиев дисиликат

В тази статия ще разгледаме най-често използваната керамика в безметалните конструкции – литиев дисиликат. Използването на литиев дисиликат е ефективно решение при възстановяване както със самостоятелна корона, така и с мостовидни конструкци до 3 зъба. Това е уникален материал с микроструктура от взаимно заключващи се игловидни кристали. Създава здрави конструкции, които са високо устойчиви на счупване. Литиевият дисиликат е с якост на огъване около 400 МРа ( т.е. 2,5 пъти по-висока от тази на останалите прескерамики), притежава отлични оптични свойства, сходни с естествената зъбна структура и изключителна способност за пресоване в много тънки слоеве. От своя страна, това дава възможност зъботехника да изработва минимално инвазивни възстановявания, като ултра тънки корони и фасети /до 0.3 mm/ с отлични показатели за естетика и здравина. Подходящ за изработване на конструкции както фул контур, които са оцветени и ползват високата здравина от 400Мра в целия обем на конструкцията, така и за конструкции доизградени с други керамични маси.
Към момента, най-естетичните литиев дисиликат керамики са на фирмите IPS Емаx- USA, Kuraray Noritake – Japan и Initial Lisi-Japan.
 

Предимства на литиевия дисиликат

  • идеално решение за единични коронки във фронта или дъвкателния участък, фасети, вставки, винтово задържани корони върху импланти, тричленни  предни мостове;
  • най-често се използват за основа, която замества метала или циркония и се покрива с чиста керамика, напълно съвместима с него, което дава 100% естетичен и дълготраен краен продукт;
  • конструкциите, изработени от монолитна литиево дисиликатна  керамика, са достъпна алтернатива на цирконий реставрациите;
  • осигуряват перфектни контакт и оклузия; 
  • подходящи са за пациенти с високи естетични изисквания и алергия към метали.


 

Недостатъци на Е-max

  • не е подходящ при хора с бруксизъм;
  • не е желателно да се възстановят дефекти, по-големи от 3 мостови еденици; Натоварването на връзката при мостовите тела е прекалено голямо и има риск от прексването й.
  • по-високата цена;

Научете още за порцеланови фасети цена

обаждане запитване