Пасти за зъби – поглед в хаоса от марки и състав ( ЧАСТ 1 )

Зъбните пасти са основно средство за орална хигиена, без което тя изобщо не би била толкова ефективна. Те съдържат активни съставки, изпълняващи специфични функции. Тoва са абразиви, флуориди, десензитиращи агенти, антиплакови агенти, антикалкулус ( против зъбен камък ) агенти. Пастите за зъби съдържат също детергенти, овлажнители, сгъстители, консерванти, ароматни подобрители, подсладители и оцветители. Ще разгледаме тези общи съставки на зъбните пасти и ролята на абразивите в премахването на плаката и петната от зъбния емайл.

Има проучвания, показващи, че четката и пастата за зъби са сред нещата, които хората посочват като най-важни в ежедневието си, наред с компютъра, телефона, автомобила. Повечето хора четкат зъбите си поне веднъж дневно.
Паста_за_зъби_варианти_Видове_пасти_за_зъби_антикариес_избелваща_паста_

Всички зъбни пасти съдържат абразив, диспергиран в паста или гел. По принцип зъбната паста има нужда само от абразив и разпенващ агент за премахване на бактериалната плака и флуорид за подсилване на зъбния емайл и превенция на кариес. В съвременните пасти обаче има добавени и редица други съставки с цел изпълнението на допълнителни ползотворни за оралното здраве задачи. В зависимост от начина на систематизиране има около 10 категории пасти за зъби, от които хората могат да избират. Често категориите се припокриват (така наречените от маркетинга „тотал“ формули) – десензитизиращо действие с избелващо, дезинфекциращо действие с флуоризиращо и т.н.

Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък

.mySlides { display: none; } Това е образувалата се жълтеникава втвърдена плака върху повърхността на емайла. Тя предимно се натрупва в областта на контакта между самия зъб и венците. При по-продължителен процес на натрупване, зъбният камък започва дори да се отлага и във вътрешността на ве...

Ето конкретен преглед на основните съставки на субстанцията, която изстисквате от тубичката, наречена паста за зъби:

  • Абразиви – на тях се дължи основното действие на пастата – премахване на плака и оцветявания от емайла. Това са основно силициев или калциев карбонат (silica and calcium carbonate). Те са достатъчно абразивни, за да премахват плаката, но не и да увреждат зъбния емайл.
  • Флуориди – Това са флуорни съединения – натриев флуорид, натриев фосфофлуорид, калаен флуорид или амониев флуорид. Първите са пример за неорганични флуориди, а последният е органичен. Ролята на флуоридите е да доставят флуорни атоми за инкорпориране в емайла по време на четкането и подсилване резистентността му спрямо развитие на кариес. Има редица проучвания, които подкрепят широкото използване на флуориди в зъбните пасти.
  • Десензитизиращи (обезчувствяващи) съединения – най-често калиев нитрат, калиев хлорид, стронциев хлорид или някои органични съединения (аrginine bicarbonate). Когато зъбният емайл не покрива добре дентина (най-често в шийката) или е нарушен то дентиновите каналчета са открити. Зъбът е чувствителен дори до внезапна остра болка. Тези съединения деполяризират нервните окончания в дентиновите канали (тубули) и ги запушват. Така облекчават чувствителността.
  • Антиплакови агенти – инхибират натрупването и растежа на плаката, която по същество представлява бактериална колонизация чрез въглехидратен биофилм, прилепващ върху емайла. Такива са триклозан, папаин, сангвинария екстракт.
  • Антикалкулус (antitartar) агенти – пречат на натрупването на зъбен камък (не могат да го отстранят вече натрупан!). Такива са калиев пирофосфат, натриев пирофосфат, папаин.
  • Реминерализиращи агенти – не са често срещани в масовите пасти за зъби. Те са представени най-вече от аморфен калциев фосфат. Редица проучвания показват успехът му в минерализацията на емайла в началните етапи на развитие на кариес (на молекулярно ниво, а не вече при проявена „дупка“).
  • Детергенти – на тях се дължи разпенването на пастата при четкане. Най-прилаганият е натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate – SLS). Друг детергент е кокоамидопропил-бетаин (cocoamidopropyl-betaine).
  • Овлажнители – глицерин, вода. Освен това ксилитол и сорбитол, които са едновременно и подсладители. Те поддържат консистенцията на пастата и влажността й.
  • Сгъстители – карагенан, ксантанова гума. Дават консистенция на пастата.
  • Консерванти – метил парабен или натриев бензоат. Пречат на растежа на микроорганизми в обема на пастата за зъби.
  • Ароматизатори – различни агенти с цел придаване на ментов, плодов или друг аромат на пастата.
  • Билкови и биологични агенти – ехинацея, прополис, салвия екстракт, лайков екстракт и други.
  • Подсладители – различни изкуствени агенти като ксилитол, сорбитол. Не могат да се метаболизират от кариесогенните микроорганизми.
  • Оцветители – в някои пасти липсват, а в други има по няколко цвята.


 

 

Научете още за зъболекар

Пасти за зъби – поглед в хаоса от марки и състав ( ЧАСТ 2 )

Основни категории според действието им пасти за зъби са (показаните пасти са примерни без цел реклама на нито една от марките): Кариес превенция Антикалкулус паста Антиплакова паста Антигингивит Реминерализираща Избелваща (козметична) Десензитизираща Мултиефект паста за зъби Хомеопатична пас...

обаждане запитване