Кореново лечение - въпроси и отговори

Кога се налага ?

Когато зъбната пулпа е остро или хронично възпалена, поради инфекция или травма. Освен това, често се прилага и при клинично здрава пулпа на зъби, по протетични показания – прорастнал зъб, който ще се покрива с корона или ще крепи мостова конструкция.
 

Как мога да разбера дали трябва да се подложа на кореново лечение?

Най-вероятно имате нужда от кореново лечение, ако усетите прекалена чувствителност към:

  • студено, топло, сладко и кисело;
  • при дъвчене на по-твърда храна, дъвка;
  • непровокирана чувствителност;
  • болезненост предимно вечер, особено при легнало положение на тялото;
  • потъмняване на конкретен зъб;
  • чувствително подуване на венеца около някой зъб;
  • наличие на  фистула (отвор), от която излиза секрет. Разполага се върху венеца около проблемния зъб. Може да се появява и да изчезва самостоятелно, без никакво лечение или да стои постоянно;

Трябва да се подчертае, че не говорим за болка. Когато вече е налице такава, то незабавно трябва да посетите зъболекар, без колебание. Често възпаленията протичат безсимптомно (хронично) и могат да се открият при профилактичен преглед. Ако чакате да Ви заболи, тогава вече лечението е по-трудно и прогнозата за зъба е по-лоша.
 

Как зъболекарят преценява необходимостта от кореново лечение?


Той ще Ви зададе различни въпроси, относно усещанията Ви – характер на чувствителността/болката, продължителност, локализация и др. Така се поставя началната диагноза, която може да изисква потвърждение чрез някои допълнителни изследвания – рентгенография, ЕОД (реагиране на зъба на кратък електричен стимул) или друго.
 

Какво се случва ако не проведа кореново лечение ?

Възпалението постепенно обхваща необратимо цялата мека тъкан във вътрешността на зъба, след което излиза през отвора на кореновия връх и засяга съседните тъкани – поддържащата зъба челюстна кост. При по-слаб инфекциозен причинител и адекватна имунна система този процес може да протече хронично и да се получи гранулом или киста. Тези заболявания периодично се обострят и зъбът боли известен период, през който костта се уврежда допълнително. При обемните грануломи и кисти вече става късно за кореново лечение и се прилага хирургично. При по-агресивен инфекциозен причинител резултатът е абсцес или флегмон (много тежък абсцес) с натрупване на гной, остеомиелит (възпаление на цялата челюстна кост). Нелекуваното кореново възпаление може да има много сериозни последици за здравето, а дори и живота на човек. Пренебрегването на този проблем може да изпрати пациента в неврохирургия (поради разпространение на инфекцията към мозъка) или кардиохирургия (през медиастинума). Нелекуването на хроничните възпалителни огнища (гранулом) води до постоянно контаминиране на кръвта с бактерии, от което страдат сърце, бъбреци и други органи. Проявявайте загриженост и разум към себе си!

Ендодонтско лечение на канали

Ендодонтско лечение на канали

Ендодонтията е кореново лечение, представляващо механична и медикаментозна терапия на кореново-каналната система на един зъб. То възниква по различни по естество причини: най-често възпалена и инфектирана пулпа, нейното травматично увреждане по протетични причини или при необходимост от реви...

Болезнено ли е кореновото лечение?

Болезнени манипулации НЯМА, когато стоматологичната помощ е потърсена навреме и се използва съвременна упойка. Дори ваденето на зъб може да премине учудващо леко. „Навреме“ означава още при най-слабия симптом да се потърси консултация, а не дори и когато вече има умерена болка да се чака „да мине сама“ или да се прилага домашно „лечение“ – аспирин, алкохол и т.н. При развитието на оток и наличието на силна болка вече е трудно да се извърши напълно безболезнено кореново лечение. Това е така, защото напредналото възпаление създава в тъканите повишена киселинност. Тази киселинност не позволява упойката да действа нормално и напълно да обезболи мястото. Така че ненавременната консултация е основната причина за болката.
 

Каква цел има кореновото лечение?
Целите на кореновото лечение са няколко:

  • пулпната камера и кореновите канали да се почистят от възпалената и инфектирана  пулпна тъкан;
  • същите да се дезинфекцират чрез механичен и химичен способ;
  • да се запечатат херметично, чрез каналопълнежни средства, точно по цялата им дължина.

Така се елиминира инфекциозният причинител на заболяването и се създават благоприятни за оздравяването условия. От самият организъм впоследствие зависи самото оздравяване – като бързина или усложнения.

Разберете повече за вадене на мъдрец

обаждане запитване