Какво трябва да знаете за зъбките на Вашето дете

Смяна на млечни зъби. Какво трябва да знаем?

Смяна_на_детски_временен_млечен_зъб_България_Дент_детски стоматолог_зъболекар Развитието и постепенният пробив на постоянните зъби водят до резорбция (разграждане от организма) на корените на временните зъби. Прогресията на този процес води до момент, в който единствено тънка ивица от мека тъкан придържа млечното зъбче на място.
Началото се поставя от смяната на резците – това са най-предните зъби, които са централно разположени и за двете челюсти. Обикновено това се случва около 6-годишна възраст. 
Финалът се състои при смяната на кътниците – разположени встрани и назад в редицата. Това обикновено се случва около 10-12 годишна възраст. Те биват заместени от постоянните предкътници, които могат да пробият и малко по-късно (около 13 год.).
Децата обикновено разклащат зъбите чрез езика или пръстите. Ако детето Ви поиска помощ при изваждане на вече добре разклатен зъб, най-лесният начин е да го направите като обхванете зъба с марля, салфетка или парче плат и да го издърпате нагоре с бързо движение. 
В някои случаи, ако той не е разклатен добре Ви препоръчваме изваждане (екстракция) в кабинет от детски зъболекар.
Смяна_на_детски_временен_млечен_зъб_България_Дент_детски стоматолог
Ако детето Ви загуби временните си зъби твърде рано – в резултат на кариес и неговите усложнения или при травма – постоянните зъби могат да пробият преждевременно или да заемат неправилна позиция поради лимитираното пространство. Според ортодонтите, 30% от техните случаи започват с история на преждевременна загуба на млечен зъб. При подобни обстоятелства детският стоматолог  ще проследи динамиката на развитието и ако се наложи ще Ви насочи към ортодонтско лечение.
 

Четкане и почистване с конец

Смяна_на_детски_временен_млечен_зъб_България_Дент_детски стоматолог_зъболекар Вашето дете може да се нуждае от помощ докато достигне възраст, в която да умее ефективно да почиства самостоятелно. Обикновено децата усвояват това на възраст 7-10г.  Дори при деца, които с желание и старание почистват зъбите си, може да липсва умението адекватно да почистват. В идеалния случай зъбите се почистват около 10 мин. след хранене в продължение на 3 мин. Ако детето изявява желание да почиства самостоятелно – дайте шанс да се упражнява, като след това почистите Вие още веднъж.
При деца, усвоили техниките на почистване, можете да започнете обучение за почистване с конец. Така се обръща внимание на грижата за здравето на венците.
Изборът на паста за зъби в периода на детството и юношеството трябва да бъде съобразен с възрастта на детето и особеностите на зъбното развитие. Този избор започва да добива още по-голяма тежест с поява на постоянните зъби. Флуоридите в пастите могат да повлияят структурата на емайла на зъбите и да предпазят от рано развитие на кариеси. Противоплаковите пасти за зъби намаляват способността на зъбите да задържат храна и плака по повърхностите си. 
 
 

Прегледи при детски стоматолог

Д-р Габриела Бачева, детски стоматолог в България Дент, препоръчва  прегледите на деца да се извършва два пъти годишно. Ако се наложи тя ще препоръча да направите рентгенови снимки или други изследвания. Редовните прегледи ще намалят шансовете детето Ви да трябва да претърпи по-сериозни манипулации. 
Винаги когато детето Ви съобщи за болка или дискомфорт се свържете с детския ни стоматолог дори само за консултация/коментар по телефона.
 

 

Превенция на кариеса на новопробилите постоянни зъби

Зъболекарят може да препоръча поставяне на силанти. Тези тънки покрития се поставят, за да предотвратят натрупването на плака по релефа на зъбите и развитието на кариес.  Подходящи са за всички здрави зъби, които имат изразен релеф (бразди и хълмчета) по дъвкателната си повърхност. Обикновено това са кътниците. При изтриване или падане силантите могат да се поставят повторно. 
Комбинацията на силанти с флуорна профилактика може да понижи шансът за развитие на кариес с до 90%.

Хранителна диета

Диетата също играе водеща роля при запазването на здравето на зъбите. По-специално, намалете приемът на захарни изделия, лепкави храни, богати на въглехидрати и други захари. Намалете приемът на храни между основните хранения – това е още една киселинна атака.
Бъдете нащрек за скритите въглехидрати – понякога висока концентрация на въглехидрати, особено захари, може да се наблюдава в изделия, при които не очакваме. Такива са натуралните сокове.

Научете повече за къса юздичка на езика

обаждане запитване