Какво представлява и как се лекува пародонтитът ?

Подобно на всички инфекции, пародонталните заболявания се причиняват от бактерии. 
Нормално в устата живеят огромен брой бактерии – „полезните“ от тях влизат първия етап от нашето храносмилане, докато „вредните“ се прикрепват към определени тъкани и водят до развитие на различни заболявания и състояния. Голяма част от бактериите в устната кухина се намират в плаката. Това е една от основните причини за спазване на отлична орална хигиена, което включва четкане на зъби и почистване с конец два пъти дневно, както и редовно проследяване чрез профилактични прегледи при зъболекар.

Лечение-на-пародонтит-пародонтоза-зъбен-камък-Бъгария-Дент
Натрупването на плака по зъбните повърхности води до възпаление на венците, известно като гингивит. Оставен нелекуван гингивитът може да прогресира в пародонтит, който се характеризира със загуба на съединителнотъканни влакна, прикрепващи зъба и загуба на кост. Това води до поява на подвижност на зъба, а след време и до неговата загуба.
Бактериите, обаче, не са единствената причина за появата на пародонтални заболявания. Други такива, както и рискови фактори за това, могат да бъдат:
  • генетична предразположеност ;
  • пушене ;
  • медикаментозна терапия ;
  • системни заболявания (напр. диабет или рак) ;
  • хормонални нарушения по време на менопауза, пубертет, менструация или бременност.

Основни прояви

  • Възпалени и кървящи венци ;
  • Пародонтални джобове ;
  • Костна загуба ;
  • Подвижни или силно разклатени зъби

Форми на заболяването

В зависимост от обхвата на заболяването се наблюдава локализиран пародонтит (обхваща до 30% от зъбите) и генерализиран пародонтит (обхваща над 30%).
В зависимост от това колко бързо се развива, наблюдаваме хроничен пародонтит (бавнопрогресиращ) и агресивен пародонтит (бързопрогресиращ).
Съществува и т.нар. препубертален пародонтит, проявяващ се в периода на временни зъби на децата.
На по-късен етап, в пубертетна възраст може да се развие ювенилен пародонтит.

Могат ли пародонталните заболявания да бъдат предотвратени?

В повечето случаи ДА! При по-голямата част от пациентите пародонтитът се развива като последствие от нелекуван гингивит. При гингивитът бактериите са започнали да дразнят и възпаляват венците, но това може да бъде обратимо. Професионалното почистване и редовното почистване вкъщи могат да предотвратят по нататъшното развитие на възпалението и да върнат здравето на венците Ви.
Оставен нелекуван, безобидният понякога по симптоми гингивит, прогресира в пародонтит. 
Въпреки всичко лечението и резултатът от него зависят в голяма степен от това до колко е прогресирало заболяването.
 
Пародонталните заболявания могат да окажат вредно въздействие не само върху устната кухина.
Ако сте със стабилна и здрава имунна система, най-вероятно тези заболявания ще бъдат ограничени в границите на устната ви кухина. Но ако често боледувате или имате отслабена имунна система можете да срещнете по-големи проблеми. 
От устаната кухина по кръвен път бактериите могат да достигнат до различни части от тялото ви. Тези бактерии често се асоциират със сърдечни заболявания, инфаркти и диабет.
 

Лечение на пародонтита

Подходът при тези специфични заболявания може да варира в зависимост от спецификата на конкретния случай – причинител, рискови фактори, придружаващи заболявания на пациента и др. 
Това, с което почти винаги се започва, е отстраняване на колекцията от зъбен камък и плака около зъбите – манипулацията се извършва с ултразвук или ръчно със специални за целта инструменти.  
В зависимост от състоянието може да се наложи да почистим обстойно и дълбоко не само видимата част от вашите зъби, но и техните коренови повърхности, за да бъдат премахнати развитите бактерии и увредените тъкани около тях.
Около кореновите повърхности в дълбоките джобове се прилага и терапия с лазер – за да се повлияят бактериите и околните тъкани. 
Ако имате дълбоки венечни джобове, които задържат плака и зъбен камък, може да се приложи хирургичен подход – отпрепариране на лабмо и повдигане на венеца настрани от зъбите, отстраняване на натрупаните колекции от плака и зъбен камък и отново прикрепване на венците на мястото им чрез фини шевове. Процедурата се нарича „открит кюртаж” . 
Често, когато има загуба на по-голям обем от меки тъкани, се налага да се вземе присадка от друга област в устата и да се възстанови този дефицит.
Когато е загубен голям обем от кост поради продължително заболяване може да се приложи процедура по възстановяване на костта (костна аугментация) за да се възстанови обемът кост около тъканите – регенеративна терапия.
 
 

Научете повече за лечение на пародонтит

обаждане запитване