Избелващи системи

Избелването на зъбите е много позната и често практикувана козметична процедура, станала част от съвременната естетична стоматология. В днешни дни това е често провеждана манипулация, предпочита се от много хора, които държат на ослепителната си усмивка. Белите зъби са еталон за добро орално здраве, финансово благосъстояние и просперитет.
До тази процедура могат да прибягнат не само пушачи, всички употребяват червено вино, шоколад и всички други храни, които водят до нарушаване на цвета на зъбния емайл, могат да се подложат на манипулация по избелване на зъби.

 

Защо е необходимо избелването на зъбите?

По – белият цвят на зъбите се възприема по естетично, създава усещане на хората около нас за добра устна хигиена, добро здравословно състояние, добър социален статус. Дълги години специалистите по дентална медицина разработват и предлагат на пациентите си различни методи и средства за избелване на зъбите. Зъболекарите могат да Ви предложат да постигнете по – бели зъби с професионални избелващи системи за кабинетно избелване или в домашни условия.
 
До момента са познати два метода за избелване на зъби, (office whitening) в стоматологичен кабинет и (home whitening) – за домашна употреба. В избелващите медикаменти се съдържат водороден пероксид и натриев перборат  в различни концентрации. При допир с зъбния емайл, кислородните радикали на водородния пероксид „проникват“ в дълбочина към зъба „хващат“ пигментиращата молекула и я „транспортират“ обратно навън. Бързината на постигане на избелващия ефект  зависи от желанието на пациента, колко са чувствителни зъбите му, и колко са оцветени. В зависимост от тези фактори се определя и метода за избелване, който ще приложи зъболекаря. Ако стоматолога не установи някакви проблеми при зъбния емайл, най-добрата и трайна комбинация е от кабинетно и последващо домашно избелване.
  • Професионалните избелващи системи за бели зъби се извършват еднократно в кабинета на Вашия зъболекар. Тук ефекта е видим веднага след манипулацията. Избелващият гел се активира по химичен път или чрез осветяване.
  • Домашните избелващи системи -  са лесни за употреба, те представляват полиетиленови шини (приличащи много на боксьорските), които са специално изработени. Пациента сам избира дали да ги носи през деня или нощта.
  • Вътрешно избелване на зъбите - този метод на избелване се прилага само тогава, когато зъба е умъртвен и запълнен с неподходящи пигментиращи каналопълнежни средства. През годините те променят цвета си в сиво, розово, лилаво, кафяво.
 

Как се избелват зъбите?

 
Избелването на зъбите се осъществява за сметка на твърдите зъбни тъкани с помощта на водороден пероксид. От химична гледна точка водородният пероксид е едно доста реактивно съединение и при активиране бързо се разпада  до вода и кислородни радикали. Кислородните радикали мигновено проникват в дентиновите каналчета и призмите на емайла. В дентиновите каналчета се намират просмуканите пигменти, чиито молекули се разкъсват от кислородния радикал на по-малки фрагменти и чрез дифузия се извличат обратно навън.  Това е пълната картина, представяща как  химичните елементи взаимодействат със зъбния емайл и как действат избелващите системи, които се произвеждат в момента. Да припомним отново двата метода, а именно домашни, за избелване на девитализирани (умъртвени) зъби и клинични (кабинетни).
 

Какви са предимствата на кабинетното избелване на зъбите

Белотата на зъбите е видима веднага след направената манипулация. Голяма част от пациентите желаят избелването на зъбите им да се постигне изключително бързо поради важни лични поводи  (рожденни дни, сватби, абсолвентски балове), интервюта, публични изяви, снимки, ревюта и прочие. 
 

Кабинетно избелване на зъби с лампа

Кабинетно избелване на зъби с лампа

Професионалното избелването на зъби с лампа е често търсена и предпочитана от много хора естетична процедура в съвременната стоматология. Подобна манипулация е желана предимно от дамите и хората, целящи да имат най-добрата и ослепителна усмивка. Все пак, белите, здрави и добре подредени зъби...

Какви са предимствата на избелването в домашни условия?

  • Ефекта от избелването в домашни условия се забелязва още след първата процедура. Крайният резултат на избелването е около 10ти-12ти ден, самият избелващ ефект трае около една-две години, като това много зависи от хранителния режим и оралната хигиена.
  • Шините, които се изработват индивидуално за всеки пациент, могат да се използват дългосрочно. За да се опресни цвета се закупуват само шприци с избелващ гел, което спестява доста средства.
  • Избелващият агент е много по – малко агресивен, и с по – малка чувствителност, в сравнение с избелването на зъбите в кабинет.  
  • Избелващият агент е активен 8-10 часа, което го отличава от многото системи за избелване продавани свободно в аптечната мрежа.

Научете още за избелване на зъби

обаждане запитване